Προσθετική

Εμφυτεύματα

Τα εμφυτεύματα αποτελούν την ιδανική λύση για την αντικατάσταση απολεσθέντων δοντιών. Είναι μια ακίνητη προσθετική εργασία που επιτρέπει την αποκατάσταση χωρίς την φθορά των παρακείμενων δοντιών. Για την τοποθέτηση εμφυτευμάτων απαιτείται αρχικά η μελέτη του περιστατικού με κατάλληλες ακτινογραφίες. Έπειτα γίνεται η χειρουργική τοποθέτηση των εμφυτευμάτων στο οδοντιατρείο μας ανώδυνα με τοπική αναισθησία από τον έμπειρο εμφυτευματολόγο συνεργάτη μας. Τα εμφυτεύματα μένουν έτσι για ένα διάστημα 3-4 μηνών ώστε να ολοκληρωθεί η οστεοενσωμάτωση μέχρι να προβούμε στην προσθετική αποκατάσταση αυτών. Σε κάποιές περιπτώσεις το προσθετικό τμήμα των εμφυτευμάτων (πορσελάνη) μπορεί να τοποθετηθεί άμεσα.

Ακίνητη προσθετική δοντιών

Η ακίνητη προσθετική δοντιών περιλαμβάνει εργασίες όπως στεφάνες (θήκες), ένθετα και επένθετα για την αποκατάσταση ενός δοντιού με εκτεταμένη βλάβη καθώς και γέφυρες οι οποίες συγκολλώνται στα υπάρχοντα δόντια για την αντικατάσταση μικρού αριθμού εκλιπόντων δοντιών. Οι κλασσικές προσθετικές αποκαταστάσεις είναι οι μεταλλοκεραμικές που αποτελούνται από μεταλλικό σκελετό επενδυμένο από πορσελάνη που παρομοιάζει με τα φυσικά δόντια. Για ακόμα πιο αισθητικό αποτέλεσμα συνίσταται η ολοκεραμική αποκατάσταση που είναι εξ ολοκλήρου από πορσελάνη υψηλής αντοχής, που επιτρέπει την καλύτερη διάδοση του φωτός καθώς δεν υπάρχει μέταλλο.

Κινητή προσθετική δοντιών

Η κινητή προσθετική δοντιών περιλαμβάνει τις μερικές και ολικές οδοντοστοιχίες. Ονομάζεται κινητή προσθετική καθώς οι οδοντοστοιχίες μπορούν να αφαιρεθούν από το στόμα και να επανατοποθετηθούν. Οι ολικές οδοντοστοιχίες κατασκευάζονται από ακρυλικό ενώ οι μερικές οδοντοστοιχίες κατασκευάζονται με μεταλλικό σκελετό χρωμίου-κοβαλτίου είτε από εύκαμπτο ακρυλικό χωρίς καθόλου μεταλλικά μέρη (Valplast).